BiblioPovestașii

Biblioteca V ExpertaBiblioteca Judeteana „Duiliu Zamfirescu” Vrancea

Bibliopovestașii este programul de voluntariat al Bibliotecii Județene Duiliu Zamfirescu Vrancea, care a promovat lectura și a creat servicii noi de bibliotecă în Vrancea, cu sprijinul a 79 de voluntari de toate vârstele. Timp de 7 luni și în peste 3500 de ore de voluntariat, voluntarii au povestit despre biblioteca publică în diferite moduri: au scos povestea și poezia din bibliotecă și au interpretat-o acolo unde oamenii își trăiesc viața de zi cu zi: în autobuze, supermarketuri, cafenele, azile de bătrâni, centre de copii, policlinici, biserică, școli, grădinițe; au livrat gratuit la bibliotecă, pentru comunitatea vrânceană, peste 50 de cursuri pe diferite teme de interes din care copiii, adolescenții, adulții și vârstnicii au dobândit diferite competențe și abilități; au învățat să argumenteze și să fie toleranți, să accepte diversitatea și să aibă un discurs care să nu instige la ură. Împreună am arătat oamenilor că biblioteca este spațiul în care oricine își poate educa mintea și inima, poate fi parte din schimbările dorite și poate contribui la dezvoltarea personală și profesională proprie dar și a celor care trăiesc în comunitatea vrânceană.

Rezultate şi impact:

În comunitate:
– 8 biblioteci publice implicate care au desfășurat același tip de activități;
– 79 de voluntari cu vârsta între 10 și 69 de ani;
– Peste 3500 de ore de voluntariat;
– 60 de cursuri gratuite livrate în biblioteci şi 3 cluburi de dezbateri;
– Peste 80 de evenimente /apariții în comunitate;
– 4936 beneficiari direcți şi peste 10000 de beneficiari indirecți;
– 50 de parteneriate încheiate de cele 8 biblioteci.
Asupra bibliotecii:
– Biblioteca a câștigat în primul rând o echipă de voluntari motivați și dornici de alte programe de voluntariat.
– Biblioteca a câștigat de asemenea un capital de imagine fantastic în comunitatea vrânceană.
– Serviciile noi de bibliotecă oferite de voluntari au adus noi utilizatori.
– Cursurile au adus în bibliotecă foarte mulți utilizatori.
– Biblioteca a devenit mult mai cunoscută pentru că ieșit în comunitate constant.
– Oamenii din comunitate au văzut și simțit că voluntarii implicați în program găsesc în bibliotecă sprijin și deschidere către acte culturale și sociale pe care nu le găsesc în altă parte, în mod gratuit.

Voluntari implicaţi în acest program:

– Număr: 39 la Biblioteca Județeană Vrancea şi alţi 40 în cele 7 biblioteci locale implicate.
– Profilul voluntarilor: Elevi de liceu sau gimnaziu, studenți , cadre didactice traineri, şomeri şi pensionari, în funcţie de activitatea în care s-au implicat.
– Tipuri de activităţi de voluntariat: Interpretare de povești și poezii şi oferirea de cărţi în spaţii publice şi la evenimente, livrarea de cursuri – fotografie, dezvoltare personală, limbi străine, metode de percepere senzorială a naturii, nutriție, pictură, managementul conflictului, educație pentru sănătate și limbi străine, etc., organizarea de evenimente şi participarea la dezbateri şi campanii de combatere a discursului instigator la ură, dezvoltarea de poveşti digitale despre activitatea de voluntariat.

Contact:

Str. Mihail Kogălniceanu nr. 13, Focșani, jud. Vrancea, telefon 0237 215 468, www.bjvrancea.ro

Mărturii:

„Cea mai frumoasă experiență din acest program de voluntariat a fost interpretarea de poezii în autobuze. Momentul acela, în care vezi cu ochii tăi cum oamenii trăiesc sau retrăiesc emoția dragostei, a vieții, a timpului ce se scurge sau care ne așteaptă ”după colț”, să vezi în ochii lor bucuria ascultării de cuvânt și să primești aplauze și felicitări, în autobuz, ca mai apoi, când coboară la stația dorită, să-și ia ”la revedere” de la noi, ca și cum ne-am ști de-o viață și să ne îndemne să nu oprim niciodată din a face asta… ce-ți poți dori mai mult, când iubești cartea, biblioteca și oamenii?” (Margareta Tătăruș, coordonator program)

„Sa fim amplificatoare de lucruri bune. Sa descoperim lumina din ochii oamenilor”  Daniel Mocanu, voluntar, 49 de ani

„Astept cu nerabdare aceasta experienta pentru ca este ceva nou, ma va ajuta sa-mi dau seama de unele calitati pe care le am (sa nu) si imi va prinde bine pentru dezvoltarea personala”. Edward Porumboiu, voluntar, 17 ani.

“E ca un job de suflet, e o stare bună de spirit, e o bunătate. Voluntariatul îmi place pentru că mă ajută să fiu mai bună, să-mi dezvolt abilităţile, să cunosc foarte mulţi oameni, mă ajută să-mi cresc familia ca număr şi ca stare de spirit, mă ajută să nu cad în depresie pentru că voluntarii sunt nişte oameni fericiţi care pot să dea fără a se gandi că trebuie să primească ceva înapoi. Şi dacă tot vrem să gandim o schimbare să încercăm să o creăm, să fim noi primii. Pentru fiul meu eu am fost voluntarul nr. 1, aşa că s-a făcut şi el voluntar” Marinela Şerbănuţ, voluntar, 42 de ani.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top