Biblioteca din livadă

Biblioteca V ExpertaBiblioteca Pietrari

Programul de voluntariat „Biblioteca din livadă” (noiembrie 2014 – septembrie 2015) dezvoltat de Biblioteca Pietrari a contribuit la promovarea, implicarea, educarea, sensibilizarea și responsabilizarea comunității locale în ceea ce privește protecția mediului și a recreerii active, reabilitarea unor spații și re-adoptarea lor de către comunitate, accesul liber la lectură şi la recreere al tuturor membrilor comunităţii, în dorinţa de a susţine nondiscriminarea, altruismul, egalitatea şanselor. A inclus 4 direcții de implicare: Crearea unui spațiu amenajat pentru lectura în aer liber în livada din incinta bibliotecii, spațiu ce este folosit și ca parc pentru comunitate. Promovarea lecturii și a bibliotecii în comunitatea locală prin campanii de informare și prin realizarea de mini-biblioteci în spații neconvenționale. Cursuri pe teme ecologice, de amenajări exterioare, reciclare creativă, pomicultură și floricultură create și susținute de cei care vor să împărtășească din cunoștințele și abilitățile lor copiilor, tinerilor, adulților și vârstnicilor. Crearea unui club al adolescenților ”Small Steps”, care, prin metode nonformale (photo-voice, teatru forum, povestiri digitale), scoate în evidență problemele comunității și abordează tema non-discriminării, contribuind împreună la campania Consiliului Europei dedicată discursului online antidiscriminare și ură în rândul tinerilor.

Rezultate şi impact:

În comunitate:
– 40 de voluntari care au participat la cursurile de floricultura, pomicultura, reciclare creativă;
– 200 de copii beneficiari ai cursurilor de ecologie;
– 20 de copii beneficiari ai cursurilor de reciclare creativă;
– 250 de copii care beneficiaza de un spatiu amenajat pentru joacă și lectură;
– 200 de părinți și bunici ce beneficiază de un spațiu de lectură și relaxare;
– 5 mini-biblioteci care pot deservi un număr de aproximativ 200 de utilizatori;
– 450 de pensionari care pot folosi mini-biblioteca amenajată la Asociaţia pensionarilor.
Asupra bibliotecii:
– Vizibilitatea, aprecierea și prestigiul instituției a crescut în mod deosebit la nivel local, dar și la nivel județean și regional.
– Dezvoltarea de noi servicii de bibliotecă, în special servicii de bibliotecă derulate extramurros.

Voluntari implicaţi în acest program:

– Număr: 52
– Profilul voluntarilor: Majoritatea elevi şi tineri, dar şi persoane de alte vârste, majoritatea femei şi din mediul rural.
– Tipuri de activităţi de voluntariat: Organizarea de cursuri (de floricultură, pomicultură, handmade și reciclare creativă, amenajare peisagistică și ecologie), amenajarea unui punct de informare despre voluntariat, pregătirea de expoziţii cu vânzare, selectarea şi inscripţionarea de cărţi pentru dotarea mini-bibliotecilor ce au fost deschise în diferite locații, lucrări de igienizare, dotare şi amenajare creativă a parcului de lectură (400 mp), realizarea de materiale promoţionale, promovarea cărţii şi a lecturii prin metode formale (distribuirea de pliante), dar și non-formale (stand de carte mobilă, mini-biblioteci în spaţii neconvenţionale precum dispensarul medical), acordarea de interviuri pentru reportaje radio şi TV.

Contact:

Comuna Pietrari, jud. Vâlcea, telefon 0250 864 200

Mărturii:

„Cea mai frumoasă experiență a fost cea trăită când am fost invitată de onoare la serbarea Grădiniței din localitate, la invitația primită în mod deosebit din partea Comitetului de părinți ai copiilor de grădiniță, care au ținut să-mi mulțumească în mod special pentru parcul amenajat. După frumoasa serbare, a urmat o petrecere cu tort, prăjituri, suc, cântece, baloane, flori și muuuultă voie bună în părculețul nostru. Să vezi atația prichindei fericiți și atația părinți mulțumiți a fost cea mai mare bucurie!” (Crina Popescu, coordonator program)

Andreea Florescu-voluntar: ”Tare-mi doresc să reușim să obținem o sponsorizare, cât de mică, din partea Kaufland Rm.Vâlcea. Am eu o colegă de liceu care este fiica directorului, o să întreb cum trebuie să procedăm. Vă dați seama ce frumos ar fi să avem în parc și câteva topogane sau leagăne, pentru cei mici…să se joace acolo, iar mămicile lor să stea la umbra merilor, pe bancă…citind o carte… Și ce mândră aș fi eu știind că am reușit să fac asta, alături de dumneavoastră și de toți ceilalți…

Ina Dinescu – beneficiar:”Fenomenală, întreprinzătoare, asidua! Bravo, Crina! Esti de apreciat si elogiat, la maximum.”

Stroescu Ion – părinte: ”Doamna Crina, e foarte bine ceea ce vreți să faceți,. Faptul că îi învățați pe copiii ăștia că trebuie și ei să se implice, să facă ceva cu viața lor, să știe că nimic nu se obține fără eforturi …și îi mai puneți și la treabă. Bravo! Felicitări!”

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top