Bibliotecile publice au dat mai departe gustul voluntariatului in SNV

Comunicat de presă, 17.06.2015

În săptămâna 11-17 mai 2015, 16 biblioteci publice din 14 judeţe au implicat peste 1.000 de voluntari în 37 de evenimente publice, pentru a sărbători în acest fel atât Săptămâna Națională a Voluntariatului, cât și eforturile susținute din ultima jumătate de an, de a dezvolta programe de voluntariat de succes, sub egida Raftului cu Inițiativă.

Bibliotecile beneficiare ale proiectului național „Raftul cu Iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, implementat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în perioada mai 2014 – iunie 2015 sunt: Biblioteca Mun. „Stroe S. Belloescu” Bârlad, Biblioteca Jud.”Panait Istrati” Brăila, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Biblioteca Jud. „Octavian Goga” Cluj, Biblioteca  Jud. „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, Biblioteca Jud. „V.A. Urechia” Galaţi, Biblioteca Jud. „Christian Tell” Gorj, Biblioteca Jud. „Gh.Asachi” Iași, Biblioteca Mun. Medgidia Filiala Nord, Biblioteca Mun. ,,St. L. Roth’’ Mediaș, Biblioteca Jud. Mureș, Biblioteca Pontus Euxinus Năvodari, Biblioteca Jud. “G. T. Kirileanu” Neamț, Biblioteca Pietrari (Vâlcea), Biblioteca Jud. ”Nicolae Milescu Spatarul” Vaslui şi Biblioteca Jud. „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Cele 16 biblioteci s-au întrecut unele pe altele în această săptămână în organizarea de diverse activități în cele mai inedite forme, pentru a promova lectura și serviciile bibliotecii, activitatea de voluntariat, atitudini pozitive precum toleranța și înțelegerea, dar și pentru ridicarea nivelului de cunoștințe în ceea ce privește diferite cauze comunitare. În total, din cei peste 10,000 de voluntari ai SNV la nivel național, peste 1000 au fost cei mobilizați de biblioteci, care împreună cu acestea au atins un public de aproape 8000 de persoane într-o singură săptămână.

S-au organizat 4 Biblioteci Vii, la Medgidia, Cluj-Napoca, Focșani și Pietrari, care au oferit cititorilor șansa de a-și confrunta prejudecățile, discutând cu persoane din diferite categorii, cum ar fi ”Musulmanca”, ”Evreul supraviețuitor al Holocaustului”, ”Rromul”, ”Reporter TV cu Sindrom Down”, ”Angajat SMURD”, ”Director de teatru”, ”Cadru militar în Afganistan”, ”Polițistă DIICOT”, ”Rocker” sau ”Olimpic la biologie”. Descoperirea acestor povești dincolo de „copertă” sau etichetă, a oferit multor persoane ocazia de a-și schimba perspectiva și de a privi oamenii cu alți ochi.

Au avut loc două piese de Teatru Forum cu mare success la public, pe tema nediscriminării și integrării în colectivitate a adolescenților la Dâmbovița, iar la Galați pe tema traficului de droguri în rândul liceenilor.

La Piatra Neamț, Focșani și Brăila au avut loc evenimente de promovare a voluntariatului, începând cu Târguri de voluntariat și finalizându-se cu premierea celor mai implicați voluntari în cadrul Galelor Voluntarilor.

Dintre cele mai inedite evenimente trebuie să menționăm Gala Cititorului Clujean. Porțile Bibliotecii Județene Cluj s-au deschis pentru a oferi cititorilor un tratament de VIP. Intrarea s-a facut pe covor roșu în aplauzele organizatorilor și ale voluntarilor, iar după solicitarea autografului, fiecare vizitator a plecat acasă cu o carte cadou.  La Dâmbovița a avut loc o sesiune de tatuaje semipermanente pro-lectură, iar la Brăila pe faleza Dunării un bibliocros al voluntarilor.

Mai multe biblioteci au organizat colecte sau schimburi de cărți, povești sau … jucării. Au avut loc ateliere creative sau de reciclare, concursuri de ghicitori, marșuri cu biciclete, spectacole artistice și flash-mob-uri care au dovedit ca biblioteca nu este un spațiu închis între pereți prăfuiți, ci o instituție vie, gata să răspundă la nevoile educaționale și culturale ale societății, gata să își deschidă porțile utilizatorilor săi care își pot pune acolo în aplicare ideile și aspirațiile.

„Raftul cu Iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci” este un proiect derulat de Pro Vobis în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), derulat în perioada mai 2014 – iunie 2015 şi finanţat prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro), având un buget total de 74.996 euro. Pentru mai multe detalii despre proiect, vă învităm pe pagina web a acestuia www.raftulcuinitiativa.provobis.ro sau ne puteți contacta direct la coordonatele corina [a rond] provobis.ro, 0755045100, persoană de contact: Corina Pintea, Coordonator proiect.

Evenimentele publice derulate în această săptămână au făcut parte din Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV), un eveniment anual iniţiat şi coordonat de Pro Vobis (www.provobis.ro), ajuns la cea de-a paisprezecea ediţie, ce a reunit în perioada 11-17 mai 2015 peste 10000 de voluntari care au sărbătorit, în peste 100 de comunități din 37 de județe ale țării, voluntariatul și efectele benefice ale acestuia, sub sloganul „Prinde gustul!”. Mai multe detalii despre SNV sunt disponibile la www.saptamanavoluntariatului.ro.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top