BiblioVoluntar, sunt diferit şi mă implic!

Super Biblioteca VBiblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord

Programul ”BiblioVoluntar, sunt diferit și mă implic!” dezvoltă și promovează altruismul, egalitatea șanselor, dezvoltarea personală, învățarea pe tot parcursul vieții și acțiunile de voluntariat prin activități specifice. Totodată, contribuie la implicarea, educarea, sensibilizarea și responsabilizarea comunității locale și asigură accesul liber atât la lectură, cât și la recreere al tuturor medgidienilor în dorința de a susține non-discriminarea. Activitățile din cadrul programului se derulează în perioada ianuarie – decembrie 2015 la Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord. Programul include o paletă foarte largă de activități: cluburi de limbi străine sau de dezbateri, ateliere de creativitate, activităţi de alfabetizare a copiilor din medii sociale defavorizate, prezentări pentru îmbogăţirea culturii generale, alfabetizare digitală, campanii de conştientizare şi sensibilizare a comunității locale pe diverse teme (sănătate, drepturile omului, voluntariat, promovarea lecturii), grup lunar de suport pentru bolnavi de cancer moderat de un psiholog, sesiuni de informare despre cancerul de sân, realizarea website-ului bibliotecii și a bazei de date, promovarea lecturii și a bibliotecii. De asemenea, a fost înfiinţat un punct de informare cu privire la voluntariat și beneficiile acestuia.

Rezultate şi impact:

În comunitate:
– 35 de copii înscriși în programul ”Citește-mi ca să învăț și eu să citesc” au fost educați prin artă vizuală și lectură.
– 25 beneficiari ai English Club și-au dezvoltat abilitățile de comunicare în limba engleză.
– 40 de adulți și seniori au dobândit abilități IT în cadrul cursului de alfabetizare digitală.
– Peste 250 de persoane au beneficiat de informare pe tema cancerului a sân la sesiunile de informare organizate.
– 8 persoane au beneficiat de susținerea unui psiholog în cadrul grupului de suport pentru bolnavii de cancer de sân.
– Peste 735 de persoane din comunitatea locală au fost incluse digital și și-au descoperit și dezvoltat abilitățile IT, cu ajutorul voluntarilor, în perioada de derulare a campaniei de incluziune digitală ”Hai pe net! 2015”.
– 500 de persoane din comunitatea locală și-au ”înfruntat” prejudecățile în cadrul ”Bibliotecii Vii”.
– 130 de persoane au participat la Flash mob și au fost informați în prevenție în privința cancerului la sân.
– 60 de copii și-au dezvoltat abilitățile creative în cadrul atelierului de origami și quilling.
– Un număr mare de persoane au luat parte la cele două expoziții de obiecte artizanale realizate în cadrul atelierelor de handmade.
Asupra bibliotecii:
– Biblioteca a devenit mult mai vizibilă în comunitate asta și datorită faptului că evenimentele și activitățile derulate au fost intens promovate pe mai multe canale media.
– Comunitatea locală a aflat că biblioteca nu este o instituție rigidă, închisă, ci deschisă la nou, care promovează concepte moderne ce pot fi implementate în societate și pot susține dezvoltarea acesteia.

Voluntari implicaţi în acest program:

– Număr: 74
– Profilul voluntarilor: Un grup foarte divers din punct de vedere al genului, vârstei, etniei şi ocupaţiei.
– Tipuri de activităţi de voluntariat: Livrarea de programe de formare IT/limbi străine, realizarea de materiale promoționale, suport în organizarea de ateliere de dezvoltare a creativităţii, sesiuni de suport pentru bolnavi de cancer, program de alfabetizare, evenimente publice pe diverse teme de interes comunitar, promovare, alcătuirea unei baze de date și a unui website.

Contact:

Bd-ul Independenței nr. 5, Medgidia

Mărturii:
„Fiind prezent atât în culise, în ipostaza unui tensionat organizator, cât și în calitate de actant în primă linie pe scena ”Bibliotecii Vii”, am putut surprinde întregul proces evolutiv în inima căruia a fost plasată mica noastră activitate. În ciuda emoțiilor aferente și a presiunii exercitate de apropierea termenului limită, am savurat din plin vivacitatea fiecărui moment. De la compunerea celor două modele de chestionar și a design-ului permiselor de intrare, fiind, în același timp, și cel care a corijat și îmbunătățit prezentările cărților vii, astfel încât acestea să prezinte o structura coerentă și să fie însoțite de explicații exhaustive, am ajuns să îmbrac tricoul mov al bibliotecarului și să așez pe ”rafturi” cărțile vii ale bibliotecii noastre lipsite atât de pereți, cât și de prejudecăți.” (Alexandru – Ștefan Bișag, voluntar)

 

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top