Calendarul evenimentelor Raftul cu Iniţiativă în Săptămâna Naţională a Voluntariatului

Cele 16 biblioteci publice partenere în proiectul Raftul cu Iniţiativă mobilizează în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (11-17 mai 2015, ediţia a paisprezecea) peste 500 de voluntari în 37 de evenimente publice diferite, menite să încununeze eforturile depuse de aceste instituții în ultimele 5 luni, în care au implementat programe de voluntariat din cele mai variate. Aici găsiţi calendarul complet al evenimentelor!

BÂRLAD – Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” Bârlad

17 mai – Centrul municipiului Bârlad, Marşul voluntarilor „Prinde gustul voluntariatului”

15 voluntari şi mai mulți elevi ai şcolilor din oraş vor porni un marş al voluntarilor, pe o distanţă de 4 km, punctul final fiind parcul din centrul oraşului, unde se va organiza la finalul marșului un flashmob. Vor fi amenajate două standuri, unul al voluntarilor unde se vor oferi informaţii despre voluntariat, modalităţi de înscriere ca voluntar, etc. şi un stand unde se vor strânge rechizite, de la participanţii la marş pentru copiii cu posibilităţi materiale reduse, ce frecventează Complexul de servicii comunitare din Bârlad.

BRĂILA – Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila

14 mai – Biblioteca Județeană, Gala Voluntarului Brăilean

În deschiderea evenimentului vor fi prezentate programele în care sunt sau au fost implicați voluntari ai Bibliotecii Județene ”Panait Istrati” Brăila în anul 2014: Raftul cu Inițiativă, Școala Părinților, Clubul de Vacanță, Nocturna Bibliotecilor, Biblio-Halloween, atelierele de dansuri populare, pictură, bricolaj etc. Apoi, 3 trupe de dansuri române, elene și rromani, formate doar din voluntari, implicați activ la biblioteca, vor încânta publicul cu reprezentațiile lor. 32 de voluntari sunt implicați activ în amplul demers de organizare a evenimentului cu peste 80 de participanți, care va recunoaște meritele voluntarilor brăileni, promovând public valoarea acestei activități și efectele ei în comunitate.

15 mai – Faleza Dunării, Bibliocrosul Voluntarilor

Bibliocrosul voluntarilor brăileni este o campanie de stimulare a lecturii și mișcării, organizată cu sprijinul important al 20 de voluntari și care va atrage participanți de toate vârstele pentru a arăta că sportul este necesar zilnic si benefic pentru minte și corp în egală măsură. Voluntarii vor să transmită un mesaj tuturor categoriilor de varsta să nu renunțe la sport, dar și un mesaj părinților să investească în sportul pentru tineri, sa-i susțină să facă performanță iar pentru autorități să sprijine activitățile sportive locale de peste an și să le susțină prin finanțare. Participanții la cros vor putea interacționa cu voluntarii, aflând direct de la ei beneficiile implicării în activități de voluntariat și putând să se înscrie și ei ca voluntari la bibliotecă, pentru activitățile de vară ale acesteia.

BUCUREŞTI – Biblioteca Metropolitană București

11-12 mai și 15 mai – Filiala Ion Creangă și Sediul Central al BMB, Tu cum vezi voluntariatul?

Biblioteca Metropolitană București își propune să susţină un curs de Digital Storytelling pentru 20 voluntari din diverse ONG-uri care activează în Bucureşti, tema fiind TU CUM VEZI VOLUNTARIATUL? Cursul se va desfăşura în zilele de 11 şi 12 mai, iar filmele realizate de voluntari vor fi vizionate în cadrul unei Gale a Filmului Voluntarilor ce va fi organizată vineri seara, 15 mai,  în Grădina de Citit a BMB.

CLUJ-NAPOCA – Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj

11 mai – Foaierul Bibliotecii Județene Cluj, Gala cititorului clujean

30 de voluntari ai bibliotecii și ai echipei „Cărţile pe faţă”, alături de personalități ale orașului sau jurnaliști, vor întâmpina cu aplauze VIP-urile – utilizatori ai bibliotecii – pe un covor roşu amplasat la intrarea în bibliotecă, unde uşile mari se vor deschide larg și celor care intră în bibliotecă li se va cere un autograf și li se va oferi un cadou, marcând astfel importanța gestului lor simplu dar valoros de a frecventa biblioteca.

13 mai  Secția pentru adolescenți, Biblioteca vie „Trăind în acelaşi univers”

Timp de 8 ore, paricipanții vor avea acces la 10 cărţi vii, în cadrul Bibliotecii Vii organizate si la Cluj cu sprijinul a 9 voluntari ai bibliotecii. Dintre cărțile ce pot fi găsite pe rafturile pline de inițiativă putem aminti: antologia in 3 volume Evreul – supraviețuitor al holocaustului, Rromul, Reporterul TVRCluj cu sindrom Down, Optimistul, Elevul și Șoferul cu dizabilități locomotorii. La eveniment e așteptată orice persoană care doreşte să cunoască oameni deosebiţi, altfel decât majoritatea, oameni care au trecut prin experienţe de viaţă speciale şi sunt dispuşi să le împărtăşească. Poveştile interesante ale cărţilor vor fi popularizate şi prin realizarea unor poveşti digitale, prin proiectul „Agora culturală @ Biblioteca ta”.

DÂMBOVIŢA – Biblioteca  Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa

12 mai – sala de conferinţe a bibliotecii, Teatru Forum: „Integrare fără discriminare”

Cei 11 voluntari actori au pregătit o piesă de teatru forum care va prezenta o situație de opresiune existentă, urmând ca spectatorii, 65-70 elevi, însoţiţi de profesori-diriginţi şi bibliotecari şcolari din Târgoviște să poată veni cu soluţii realiste sau îmbunătăţiri ale situaţiei prezentate, intervenind pe parcursul piesei printr-o bătaie din palme. Evenimentul se va finaliza cu mărturii și impresii din partea unora dintre voluntarii programului.

14 mai, Piaţa „Mihai Viteazul” din Târgovişte,  Tatuaje Prolectura/Hai să promovăm Cultura/Şi să terminăm cu Ura!

20 de voluntari vor fi implicați în această activitate creativă de promovare a voluntariatului, organizând un stand cu rafturi pentru cărți și informații despre programul de voluntariat, unde trecătorii vor afla despre activitățile din program, despre oportunităţile oferite de voluntariat, despre beneficiile lecturii şi despre serviciile oferite de bibliotecă. În același timp, cei peste 100 de participanți așteptați la eveniment vor putea să își aleagă aplicarea pe piele a unor tatuaje cu mesaje pro-lectură şi pro-voluntariat.

GALAŢI – Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi

15 mai, Faleza Inferioară a Dunării, la Foișor, 20 voluntari Prinde gustul distracției și al sănătății

Ziua conține o serie de evenimente menite să promoveze voluntariatul și contribuția voluntarilor la susținerea unor cauze, fiind adresate membrilor comunității gălățene aflați în promenadă pe Faleză. Cu ajutorul a 20 de voluntari va fi organizat un spectacol muzical susținut de voluntare ale bibliotecii, în scopul realizării unei colecte de carte pentru copii, urmat de un recital poetic, spectacol de iluzionism cu Magicianul Vassini, iar apoi Crosul voluntarilor și premierea voluntarilor care s-au remarcat în activitățile Programului BVAU-Star Voluntar al Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia”, din cadrul proiectului ”Raftul cu inițiativă” în cadrul Galei voluntarilor care va încheia ziua.

15 mai – Liceul Tehnologic de Marină , Sala Amfiteatru, Prinde gustul dezbaterii – Teatru Forum pe tema consumului de droguri

10 voluntari liceeni, membri ai Clubului V.I.R.A.L. (grup informal afiliat bibliotecii) pun in scenă scenariul conceput de ei înșiși, împreună cu coordonatorul prof. Gabriel Gherbăluță, care este, de asemenea, voluntar al Bibliotecii Județene ”V.A. Urechia”. Piesa de Teatru Forum propune ilustrarea unei situații reprezentative pentru realitatea tinerilor de liceu, consumul de droguri, în încercarea de a stimula elevii să analizeze potențialele soluții de intervenție în astfel de situații, schimbându-și mentalitatea și comportamentul.

GORJ – Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj

14 mai, Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, Campania „Târgu-Jiul copilăriei mele”

Cei 20 de voluntari ai bibliotecii vor amenaja o expoziție cu desenele și fotografiile realizate în cadrul proiectului „Târgu-Jiul copilăriei mele”, urmând apoi să se întâlnească la bibliotecă cu diverși reprezentanți ai comunității, prezentându-le rezultatele muncii lor din ultimele luni și importanța implicării în activități de voluntariat, precum și câteva din poveștile concrete realizate de voluntari. Va fi promovat  pliantul și blogul proiectului – targujiupovestileorasului.blogspot.com – unde toți doritorii pot răsfoi și citi în voie toate poveștile despre copilărie culese de voluntari.

IAŞI – Biblioteca Judeţeană „Gh.Asachi” Iași

13 mai – sediul Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași,  Maratonul Lecturii „În bibliotecă Ia-Și citește!”

Împreună cu organizația de tineret Asociația Culturală Moldavia, 20 de voluntari ai bibliotecii vor organiza un maraton al lecturii, împrejurul bibliotecii publice, lecturând timp de 15 minute din cartea aleasă și urmând să sumarizeze la final înțelesul a ceea ce au citit. Din cuvintele rezultate va fi alcătuită o frază, care va deveni motto-ul punctului de informare pentru voluntari din Biblioteca Județeană Iași. Participanții vor fi premiați la final de maraton cu tricoul Raftul cu Inițiativă și o carte.

15-17 mai – Casa Pogor Iași în parc, Biblioteci în parcuri

În după-amiezele celor 3 zile din perioada 15 – 17 mai, 15 voluntari ai Bibliotecii Județene Iași, alături de bibliotecarii din proiectul Raftul cu inițiativă, vor fi prezenți în parcul Casei Pogor din Iași în cadrul evenimentului anual FestStudis, unde vor coordona un stand mobil de carte – un colț de lectură și bucurie vizuală, încurajând  acțiuni de tip book-crossing prin care tinerii care vor trece pe la stand vor putea lăsa o carte pe care au citit-o, luând în schimb alta. Mai mult, voluntarii vor oferi studenților participanți detalii despre activitatea de voluntariat și posibilitățile de implicare în programele de voluntariat ale bibliotecii.

MEDIAŞ – Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth’’ Mediaș

11-15 mai, Parcul din fața Bibliotecii Municipale, Campania ,,Dăruim pentru lectură”

Cei 10 voluntari din cadrul programului de voluntariat al bibliotecii construiesc în timpul SNV la Mediaș o bibliotecă așa cum îşi doresc tinerii. Ei vor promova în licee cărţile pentru tineri, prin distribuirea unor citate din diferite romane, vor citi un fragment dintr-o carte şi vor realiza o miniexpoziţie de carte, împărțind materiale despre voluntariat și vorbind despre plăcerea de a citi o carte.  În data de 14 mai, voluntarii vor amplasa un stand al tinerilor voluntari în parc, vis a vis de Bibliotecă, unde vor împărţi semne de carte tuturor celor prezenţi, primind donații de carte și oferind în schimb un obiect handmade lucrat de tinerii din Mediaş. Astfel, voluntarii își propun să strângă 50 de cărți noi pentur bibliotecă, pentru a putea astfel să atragă tinerii către lectură, oferindu-le titluri de actualitate și care răspund intereselor lor.

MEDGIDIA – Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord

12-13 mai, Piațeta Decebal, Biblioteca Vie

Locuitorii din Medgidia sunt provocați să își cunoască și înfrunte prejudecățile în cadrul Bibliotecii Vii organizate în centrul orașului de 14 voluntari ai Bibliotecii municipale. „Biblioteca vie” funcționează ca o bibliotecă obișnuită – cititorii vin și împrumută cărți pentru o perioadă limitată de timp. Aspectul inedit este însă faptul că aceste cărți sunt FIINȚE UMANE și ele intră într-un dialog personal cu cititorul, prezentându-și povestea lor de viață. Evenimentul va reuni peste 30 de cărți, precum Primar, Polițist, Prof de mate, Jurnalist, voluntar american, Copil cu un singur părinte, Musulmancă, Țigan, Preot, Bibliotecar și multe altele și se preconizează participarea a cel puțin 200 de membri ai comunității locale, consilieri locali, funcționari publici, jurnaliști, profesori, elevi, reprezentați și membri ai etniilor din localitate.

MUREŞ – Biblioteca Judeteană Mureș

15 mai, Biblioteca Judeţeană Mureş, Secţia pentru Copiilansarea programului ,,Din suflet pentru copii! ’’ – Împrumut de jucării

Biblioteca Județeană Mureș inițiază un nou sericiu de bibliotecă, cel de împrumut de jocuri și jucării pentru copii cu vârste până la 14 ani. 5 voluntari ai bibliotecii vor juca rolul de bibliotecari ai jucariilor, interacționând cu copiii și îndrumându-i spre carte și lectură. Deschiderea oficială a programului de voluntariat se va face în prezenţa mass-media locală și voluntarii bibliotecii implicați în program le vor explica tuturor copiilor prezenţi ce presupune acest nou serviciu al instituției, cum vor putea să beneficieze de jocuri, în timp ce doritorii vor putea împrumuta jucării.

NĂVODARI – Biblioteca Pontus Euxinus Năvodari

12 mai, Parcul Central, ,,Instigare la lectură’’ ediția a V-a

Biblioteca Pontus Euxinus organizează a 5-a ediție a acestui eveniment, implicând anul acesta 22 de voluntari în coordonarea activităților multiple pentru comunitate. În Parcul Central din Năvodari, voluntarii vor amenaja diverse puncte unde se vor desfășura ateliere creative, o expoziție de enciclopedii pentru copii, lecturi la iarbă verde, standuri de cărți gratuite pentru public și un lanț uman cu cărți în mână, care să înconjoare Casa de Cultură Pontus Euxinus.  Sunt așteptați să participe copiii și adulții aflați în parc, dar și copii de la grădinițele și școlile din oraș.

NEAMŢ – Biblioteca Județeană G. T. Kirileanu Neamț

11-17 maiCampanii publice în cadrul Proiectului PIATRA NEAMȚ CITEȘTE!

Biblioteca Județeană Neamț propune pentru această ediție a SNV 2 campanii ample, cu implicarea a peste 100 de voluntari, într-o varietate de evenimente. În cadrul Campaniei de informare: Voluntariat si responsabilitate publică în Neamț!, voluntarii vor contribui la organizarea unui Târg de voluntariat, realizarea unei expoziții de fotografii ce reflectă momente importante din cadrul activităților derulate de voluntarii din bibliotecă, distribuirea de materiale despre voluntariat, prezentarea serviciilor oferite prin punctul de informare pentru voluntari din cadrul Centrului de Informare Comunitară, dezbateri și prezentarea de oportunități de voluntariat SEV, o activitate de creare de povestiri digitale – Poveștile copilăriei prin ochii copiilor și voluntarilor nemțeni, care vor fi vor fi ulterior prezentate si premiate cu prilejul Zilelor Bibliotecii.

A doua campanie, cea de promovare a cărții și lecturii publice, se va organiza o campanie de strângere de carte – O carte pentru biblioteca ta! și un stand informativ la Ștrandul orașului, unde vor avea loc lecturi publice, împărțirea cărților strânse, discuții libere între voluntari, bibliotecari și iubitorii de carte, un flashmob pe biciclete – Mens sana in corpore sano!, iar la final va avea loc premierea voluntarilor în cadrul Galei Voluntarilor în data de 17 mai 2015.

PIETRARI (VÂLCEA) – Biblioteca Pietrari

16-17 mai – Parcul de lectură creat prin programul de voluntariat Biblioteca din livadă– Biblioteca Vie

Și la Pietrari evenimentul public ales pentru a marca programul de voluntariat din bibliotecă este o Bibliotecă Vie, în care cei 15 voluntari au sarcini și roluri extrem de clare, în echipa administrativă, cea de implementare a bibliotecii vii sau cea de promovare și comunicare.  Biblioteca vie va fi deschisă printr-un flashmob de promovare a lecturii, iar apoi va avea loc deschiderea evenimentului prin inaugurarea parcului de lectură de către oficialități, premierea voluntarilor și invitația la lectură în cadrul Bibliotecii Vii, unde vor putea fi lecturate 10 cărți, printre care Olteancă, Profesor de la țară, Șoferiță, Pensionar hiper-activ, Fosta dependentă de mâncare și altele. Cei peste 60 de participanți așteptați la eveniment vor putea să decopere aceste povești într-un cadru marcat de efectele muncii voluntarilor din ultimele luni – parcul de lectură realizat prin multă muncă și prin implicare cu idei, energie și chiar demersuri de strângere de fonduri, căci voluntarii au reușit să strangă peste 4500 lei pentru dotarea parcului cu spații de joacă și de lectură.

VASLUI – Biblioteca  Judeţeană ”Nicolae Milescu Spatarul” Vaslui

12 mai – Curtea Domnească Vaslui, Cafenea publică „Voluntariatul – o treaptă în carieră”

Coordonatorii programului de voluntariat și cei 20 de voluntari vor introduce cei 40 de participanţi așteptați în tema evenimentului, susținând prezentări privind programul de voluntariat al bibliotecii, exemple de bune practici ale ONG-urilor, oportunităţi oferite prin implicarea în activităţi de voluntariat, precum şi strategii de recrutare de noi voluntari. Participanţii vor putea adresa întrebări, activitatea fiind interactivă, iar în final vor fi invitaţi să viziteze “colţul Raftul cu iniţiativă” amplasat la Biblioteca Judeţeană Vaslui.

14 mai – Centrul Civic al Municipiului Vaslui, 20 voluntari Flash-mob „Împreună recolorăm planeta”

20 de voluntari vor organiza și implementa un flash mob cu mesaj ecologic, la finalul dansului urmând să fie afișat mesajul “Împreună recolorăm planeta”. Voluntarii vor distribui materiale informative legate de programul de voluntariat şi vor invita doritorii să se alăture evenimentelor viitoare desfăşurate de Biblioteca Judeţeană Vaslui.

VRANCEA – Biblioteca Judeteana  „Duiliu Zamfirescu” Vrancea

14 mai – Piața Unirii Focșani și Grădina Publică, Prinde(m) gustul VOLUNTARIATULUI!

Timp de 3 ore, 30 de voluntari Bibliopovestași vor oferi trecătorilor multiple oportunități de învățare, interacțiune și cunoaștere a activităților din cadrul amplului program de voluntariat al bibliotecii. Vor fi organizate ateliere de creație, teatru labirint și teatru de stradă, un flashmob, un târg de voluntariat pentru promovarea voluntariatului și stimularea înscrierii de noi voluntari la bibliotecă, trecătorii vor putea să admire o expoziție Photo Voice – Voluntariat cu ”gust” , să lectureze cărți vii în cadrul Bibliotecii Vii – “LECTURA m-a făcut mai BUN”, să descopere poveștile digitale ale voluntarilo BiblioPovestași, vicepre;edintele Consiliului Judeéan va realiza premierea voluntarilor, va avea loc un marș cu bicicletele, pentru a stârni și altor focșăneni pofta de voluntariat, iar la finalul zilei Gala Voluntarilor sub forma unui Bal mascat. La eveniment vor participa și cele 7 biblioteci locale partenere în program, alături de voluntarii lor, într-o încununare a eforturilor intense depuse în cele 8 luni de implementare a programului de voluntariat de cei peste 80 de voluntari care au răspuns provocărilor bibliotecarilor.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top