Anti-ură, pro-toleranţă

Ideea de bază:

Promovarea drepturilor omului și a discursului anti-ură, promovarea toleranței, a incluziunii și a respectului față de diversitate, pentru a educa și combate atitudinile discriminatoare de orice fel.

Scop:

Datorită poziției sale în comunitate și a numărului mare de persoane la care poate ajunge, biblioteca poate contribui semnificativ la educarea populației în spriritul toleranței, a incluziunii, egalității, promovării drepturilor omului și a discursului anti-ura.

Sugestii de activităţi & roluri pentru voluntari:

  • Organizarea unor seri de discursuri privind drepturile omului sau teme pro-toleranță, având invitați renumiți din domeniu sau cu reputație în comunitate.
  • Organizarea unor ateliere educative, non-formale și aplicative, pentru copii și tineri pe subiecte ca drepturile omului, anti-bullying, cyber-bullying, etc.
  • Organizarea unor concursuri de esee, fotografii, desene, etc, având ca temă drepturile omului, discursul anti-ură, toleranța, etc.
  • Realizarea unui colț sau unei secțiuni speciale în bibliotecă dedicate materialelor și resurselor din domeniul drepturilor omului.
  • Instalarea unor soft-uri speciale care filtrează și blochează accesul online la site-uri cu conținut discriminatoriu sau instigator la ură, și educarea beneficiarilor pentru a-și instala aceste filtre pentru copiii lor.
  • Organizarea unor evenimente de promovare a drepturilor omului și a discursului anti-ură: zile sau săptămâni tematice, campanii stradale sau în școli, biblioteci vii, expoziții tematice, etc.
În Umeå (Suedia), biblioteca regională şi universitatea au implementat un proiect cu copii din ciclul primar de învăţământ intitulat “Nu judeca o carte după copertă”. Copiilor le-au fost prezentate 10 coperte de cărţi ale unor cărţi recent apărute, după care au discutat despre posibilul lor conţinut doar pe baza imaginilor de pe coperta acestora şi au votat cartea preferată. În cea de-a doua vizită liderii proiectului au citit prima pagină a fiecărei cărţii, fără să menţioneze titlurile şi, din nou, copiii au votat cartea preferată. Cele două cărţi au fost apoi prezentate în diferite moduri la clasă, prin discuţii, desenarea copertei cărţii, citirea cărţii, etc.

Biblioteca New Port Richey (SUA) organizează festivaluri de film documentar şi artistic pe tema drepturilor omului şi derulează de peste 8 ani festivalul “Reel Pride LGBT Film Series”, o serie de filme pe teme LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender).

Biblioteca Ardkeen Library din Waterford (Irlanda) a organizat, în colaborare cu UNHCR Irlanda, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaţilor, o prezentare cu experienţa unor refugiaţi. De asemenea, biblioteca a compilat şi promovat o listă cu cărţi scrise de refugiaţi sau care prezintă experienţa acestora. Arta povestirii sau storytelling este o metodă foarte utilă în combaterea discursului instigator la ură care apare adesea în conexiune cu refugiaţii şi cu alte grupuri, pentru că reduce distanţa dintre oameni şi transmite emoţii între oameni şi între culturi.
Jericho Public Library (SUA) găzduieşte prezentările şi întâlnirile voluntarilor asociaţiei “End to Cyber Bullying” (ETCB), al cărei scop este de conştientizare, informare, mobilizare şi oferirea de servicii către elevi, educatori, părinţi şi publicul larg pentru a pune capăt fenomenului de bullying. Voluntarii ETCB sunt acitivişti online care ajută, facilitează, consolează, răspund poitiv sau raportează în cazurile de bullying pe care le întâlnesc online.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top