Recreere activă

Ideea de bază:

Bibliotecile sunt totodată spaţii de recreere, în care, spre deosebire de şcoală sau de locul de muncă, întâlnirea cu informaţiile, cunoaşterea şi învăţarea poate avea loc într-un mediu şi un ritm relaxant şi prietenos. Dezvoltarea de spaţii şi programe care să ofere un astfel de mediu pentru petrecerea activă şi educativă timpului liber a tinerilor, dar şi a adulţilor sau a seniorilor este o prioritate pentru numeroase biblioteci din lume.

Scop:

Petrecerea timpului liber într-un mod educativ, oferirea de alternative sănătoase la activităţi de petrecere a timpului liber dăunătoare, promovarea unui stil de viaţă activ, promovarea învăţării pe tot parcursul vieţii, stimularea cetăţeniei active, socializare, etc.

Sugestii de activităţi & roluri pentru voluntari:

  • identificarea de grupuri ţintă deservite sau, dimpotrivă, slab deservite de bibliotecă şi a principalelor modalităţi de petrecere a timpului liber;
  • iniţierea unui grup consultativ, format din voluntari din comunitate, pe tema dezvoltării de servicii recreativ+educative pentru diferite vârste şi grupuri sociale;
  • organizarea de activităţi şi cluburi de petrecere a timpului liber pentru diferite grupuri de vârstă (de exemplu seri de jocuri de societate);
  • culegerea şi promovarea online de oportunităţi de recreere actvă şi educativă din localitate;
  • coordonarea unei campanii de promovare a bibliotecii ca alternativă de petrecere a timpului liber;
  • ajutor în achiziţia de jocuri de societate pentru adulţi şi în livrarea instrucţiunilor;

Exemple de programe:

Biblioteca Publică Drammen (Norvegia) colaborează cu Villa Frederikke, un centru de zi pentru vârstnici cu demenţă incipientă, şi găzduieşte pentru beneficiarii acesteia, încă din 2010, o cameră de jocuri. Nu este vorba insă despre jocuri e societate, ci de jocuri video de tip Xbox Kinect! La început întâmpinată cu scepticism, ideea s-a dovedit una de succes, iar jocurile au nu doar rol de recreere, ci mai ales rol terapeutic pentru bolnavii de demenţă. Jocul de box şi cel de bowling sunt cele mai apreciate de beneficiari, fiind potrivite pentru cele mai multe persoane. Biblioteca a alocat un spaţiu special seniorilor, unde, pe lângă console de joc, se află şi cărţi de istorie locală şi sănătate, apreciate de aceştia. Programul se desfăşoară cu ajutorul voluntarilor şi este în curs de extindere la alte biblioteci.
Campania “Dă valoare timpului tău” derulată de Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” Baia Mare şi-a propus în 2011 promovarea voluntariatului în rândul tinerilor, ca o alternativă sănătoasă şi utilă de petrecere a timpului liber şi de dezvoltare personală. Practicarea activităţii de voluntariat oferă o modalitate sănătoasă de petrecere a timpului liber tinerilor băimăreni, oferind o alternativă la „stradă – club –extasy”, îi ajută pe aceştia să lege noi prietenii, să acumuleze noi experienţe, să îşi promoveze propriile idei şi să se implice activ în viaţa comunităţii. Proiectul a presupus înfiinţarea unui centru de informare pe teme de voluntariat în incinta instituţiei, derularea de sesiuni de informare în licee, iniţierea unui blog pe teme de voluntariat, şamd.
Biblioteca Publică Oak Park a introdus în anul 2007 programul genre-X, un club lunar de lectură gîndit special pentru grupa de vârstă de 20-30 de ani, care era slab reprezentată printre utilizatorii bibliotecii. Pentru a ajunge la acest public, biblioteca a decis să desfăşoare acest club la un bar dintr-un cartier local şi să “condimenteze” oferta cu jocuri interactive de tip quizz, speed dating sau Movieoke (un fel de karaoke cu scene din filme). Programul mai beneficiază şi de un site dedicat şi de un grup pe Goodreads.com.”

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top