Şi am pornit în caravana vizitelor de consultanţă la bibliotecile din proiect..!

consultanta MuresCei 31 de bibliotecari prezenți la Cluj în mijloc de toamnă însorită în perioada 14-17 septembrie 2014 au plecat înspre casele lor dupa 4 zile intense de instruire, ducând în bagaj idei, întrebări, instrumente de lucru și materiale, modele de programe de voluntariat … dar și un plan de acțiune incipient a ceea ce urma să devină programul lor pilot de voluntariat. Cerințele proiectului au fost bine explicate, indicatorii detaliați, așteptările clarificate. Dincolo de acestea însă, a rămas obiecivul clar de a crea programe de voluntariat cu o durată de minim 6 luni, cu implicarea a minim 10 voluntari, programe izvorâte la punctual de întâlnire între nevoile bibliotecii cu cele ale comunității și încercând sa răspundă și nevoilor voluntarilor. Coordonatorii noștri de voluntari – bibliotecari cu pasiune, cu multă experiență și chiar și mai multă putere de muncă consultanta Focsani– au plecat de la Cluj înarmați cu toate instrumentele necesare pentru a pune pe picioare programele de voluntariat – cunoștințe despre analiza de nevoi, transpunerea acestora în activități în cadrul unui program, crearea și rafinarea pozițiilor pentru voluntari, toate etapele de pregătire a bibliotecilor în vederea lucrului cu voluntarii, pe urmă pe rand toți ceilalți pași din sistemul de management al voluntarilor, precum și informații la cald despre toate modificările aduse de noua Lege a Voluntariatului.

consultanta ClujSub atenta îndrumare a celor 2 consultanți din proiect, membri ai echipei Pro Vobis, cele 16 biblioteci din proiectul Raftul cu inițiativă au rafinat planurile lor de acțiune, le-au adaptat la realitatea din teren, de la fiecare de acasă, s-au consultat cu restul colegilor lor, cu conducerile bibliotecilor, cu voluntarii deja existenți și au demarat încet pregătirile pentru implementarea programelor. Ideile lor au fost extrem de variate, de la extinderea serviciilor de bibliotecă prin cursuri dinamice și inedite pentru comunitățile locale, la acțiuni de promovare a lecturii prin maniere creative, la campanii de conștientizare și informare sau programe de sprijin pentru categoriile vulnerabile de cetățeni, care ajung mai greu la bibliotecă. În perioada octombrie-decembrie 2014, consultanții Pro Vobis au avut prilejul de a ajunge acasă la bibliotecile selectate în proiect, de a le cunoaște îndeaproape echipele de lucru, spațiile avute la dispoziție, multitudinea de reușite anterioare, de programe și activități culturale, dar și năzuințele și planurile de viitor. consultanta BarladÎn cele 10 sesiuni de consultanță față în față realizate în această perioadă, am reușit să înțelegem mai bine modul în care funcționeaza bibliotecile publice din România, dificultățile și provocările cu care se confruntă, dar am putut să cunoaștem și oamenii frumoși care lucrează în aceste instituții, am putut să obervăm pasiunea și determinarea lor în atingerea misiunii bibliotecilor, am putut să simțim atmosfera specială dintre rafturi și din mijlocul a mii și sute de mii de cărți. Am putut să simțim importanța prezenței voluntarilor pentru a susține această muncă uriașă. Am putut să ne bucurăm, proiectând împreună cu bibliotecarii, și la propriu și la figurat, unde și cum vor funcționa rafturile noastre cu inițiativă.

consultanta Jiu Astfel, în luna octombrie ne-am întâlnit cu colegii noștri din Târgu Mureș și Mediaș, apoi în noiembrie am făcut un adevărat zig-zag prin țară și am călătorit la Târgu Jiu, Iași, Bârlad, Năvodari, Medgidia și Focșani, iar în decembrie am ajuns la bibliotecile din Cluj-Napoca și Târgoviște. Următoarele 6 biblioteci (din București, Brăila, Galați, Pietrari, Piatra Neamț și Vaslui) ne vor primi cu brațele deschise în anul 2015, însă suntem în strâns contact cu ele pe unde electronice și telefonice, și punem la punct toate detaliile demarării activităților lor cu voluntarii.

consultanta MediasÎn fiecare loc am avut parte de bucurii și primiri speciale:

La Târgu Mureș am stat până târziu în noapte să analizăm cum putem să punem mai bine în valoare voluntarii așa încât lucurile să funcționeze eficient în “acea casă”, frumosul sediu al bibliotecii găzduite în Palatul Culturii.

La Mediaș am discutat cu diverși actori susținători ai mișcării de voluntariat locale, am întâlnit voluntarii vârstnici atât de dornici de noi oportunități de implicare și am admirat punctual de informare despre voluntariat deja instalat.

La Târgu Jiu am avut parte de o discuție extrem de interesantă alături de echipa extinsă a bibliotecii, 7 profesioniști dedicați în totalitate cauzei de informare a bibliotecii. În plus, am vizitat sediul bibliotecii, aflând povestea conacului în care ea e găzduită și putând să vedem pe viu lucrările de remenajare a spațiilor, pentru a crea o zona de formare și de întâlnire potrivită nevoilor actuale ale bibliotecii, dar și ale voluntarilor.

consultanta IasiLa Iași ne-am minunat de spațiul special al bibliotecii, de sistemul de organizare internă al acesteia, de curiozitatea și interesul cu care angajații ne-au primit și așteaptă să lucreze cu voluntari

la Bârlad am fost întâmpinați de o parte din voluntarele destoinice ale bibliotecii, pline de zâmbete și întrebări, nerăbdătoare să înceapă activitățile de promovare a lecturii în rândul copiilor. Și aici am putut admira locația specială în care cărțile stau cuminți și își așteaptă cititorii.

consultanta NavodariLa Năvodari am descoperit magia teatrului de păpuși, biblioteca din incinta Casei de Cultură, care e ușă în ușă cu scena și sala de spectacole și am înteles pasiunea uriașă a bibliotecarei de acolo de a depăși limitele insitituționale pentru a oferi utilizatorilor experiențe de învățare bogate.

La Focșani, am prins prima ninsoare din an și am avut prilejul să participăm la lansarea programului de voluntariat și la prima acțiune publică a Bibliopovestașilor, care s-au plimbat prin centrul orașului cu pancarde cu citate celebre și au oferit trecătorilor mărturii care să îi încurajeze să citească.

La Cluj am descoperit frumoasa lume a cărților, spațiul generos în care cetățenii pot descoperi cunoașterea în variatele ei forme, însoțiți și încurajați și de voluntari.

consultanta MedgidiaLa Medgidia am vizitat cele 2 filiale în care se lucrează cu voluntari, am cunoscut atât voluntari seniori, cât și voluntari tineri și dinamici, care nu conteneau să înșire întrebare după întrebare și își doreau să ajungă și ei la Cluj.

La Târgoviște am făcut planuri mărețe de implicare a voluntarilor și am obținut chiar și un permis de bibliotecă, să fim siguri că putem să ne bucurăm de serviciile complete ale acesteia la următoarea ocazie când ajungem acolo.

A fost un periplu intens, bogat în experiențe variate, cunoaștere și multă interacțiune. În fiecare bibliotecă am vizitat secțiile, am interacționat cu voluntarii, am stat la masa de discuții cu conducerea bibliotecilor, analizând viziunea de implicare a voluntarilor și întregul mediu intern și extern al bibliotecii, pentru a fi siguri că programele de voluntariat propuse răspund cel mai bine nevoilor instituționale, că oferă oportunități de voluntariat atractive și de calitate și că vor fi gestionate cu profesionalism.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top