Un mediu curat – O viaţă sănătoasă

Super Biblioteca VBiblioteca  Judeţeană ”Nicolae Milescu Spatarul” Vaslui

Programul de voluntariat „Un mediu curat – o viaţă sănătoasă” a urmărit creșterea gradului de informare și motivare a tinerei generații în vederea însușirii unor abilități ecologice unitare cu privire la ocrotirea mediului înconjurător pentru a face cunoscute consecinţelor poluării mediului înconjurător, promovarea documentelor de bibliotecă din domeniul ecologiei, adoptarea unei atitudini responsabile faţă de mediu şi implicarea tinerilor în activități cu caracter ecologic. Activitățile de informare propuse au inclus vizionări de film documentar, dezbateri pe teme ecologice, atelierele „Ce pot face două mâini dibace?”, „Parada ținutei eco” și un flash-mob în centrul orașului, voluntarii marcând prin evenimente și acțiuni informative 8 zile diferite din Calendarul ecologistului, în perioada martie-iunie2015, de la Ziua Mondială a Apei la Ziua Europeană a Parcurilor sau Ziua Internațională A Dunării.

Rezultate şi impact:

În comunitate:
– 590 elevi din învățământul gimnazial și liceal au beneficiat de informații din domeniul ecologic;
– 125 preșcolari au beneficiat de Clubul de lectură, organizat în incinta gradinițelor;
– Comunitatea vasluiană a primit informații despre voluntariat;
– Creșterea numărului de utilizatori activi ai bibliotecii.
Asupra bibliotecii:
– Biblioteca e mult mai vizibilă în comunitate, dar și pe plan național.
– Promovarea documentelor de bibliotecă din domeniul ecologiei.
– Iniţierea unor dezbateri despre voluntariat şi dezvoltarea carierei.
– Îmbunătăţirea serviciilor bibliotecii în comunitate, prin „Clubul poveştilor în grădiniţă”.

Voluntari implicaţi în acest program:

– Număr: 29
– Profilul voluntarilor: Majoritatea eleve cu vârsta de 16 – 18 ani, dar şi băieţi.
– Tipuri de activităţi de voluntariat: Susţinerea unui recital de poezie, lectura de poveşti pentru copii de grădiniţă, livrarea de prezentări menite să sensibilizeze publicul pe diverse teme ecologice prilejuite de zile mondiale sau alte teme de interes, organizarea de dezbateri, cafenele publice şi consursuri, realizarea de materiale informative şi promoţionale (pliant, afiş, comunicate de presă).

Contact:

Strada Hagi Chiriac nr. 2, Vaslui, telefon 0235 313 767, www.bjvaslui.ro

Mărturii:

“Nu aș putea alege un moment preferat din timpul acestor 6 luni petrecute alături de colegii mei bibliovoluntari. Îmi amintesc și îmi voi aminti cu drag de întâlnirile de început, când încercam să ne cunoaștem mai bine și învățam să trecem peste diferențele dintre noi și să lucrăm împreună, de activitățile pe care le-am pregătit cu ocazia diferitelor zile internaționale. Îmi va fi dor de micile noastre jocuri, de criticile constructive care ne-au ajutat să evoluăm și chiar și de provocările și de obstacolele pe care le-am întâmpinat pe parcurs și peste care am reușit să trecem împreună. După terminarea acestui program, voi continua să mă implic și în alte activități de voluntariat și îi voi încuraja și pe alții.” (Bianca Arcăleanu, voluntar)

„Am experienţă în acest domeniu. În cadrul activităţilor de voluntariat desfăşurate în bibliotecă mi-am dezvoltat capacitatea de comunicare în relaţia cu copiii, sunt o fire perseverentă, ducând la bun sfârşit sarcinile, obţinând mereu rezultate pozitive.”

„Am ales să fiu voluntar la bibliotecă deoarece este o instituţie de cultură credibilă, cu oameni deosebiţi şi sunt interesată să mă implic în activităţi de dezvoltare personală.”

„Doresc să-mi folosesc timpul liber într-un mod eficient care să-mi permită să-i îndrum pe alţi tineri să frecventeze biblioteca.”

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top