Voluntar activ – tânăr creativ

Super Biblioteca VBiblioteca  Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa

Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa a dezvoltat timp de 6 luni programul de voluntariat „Voluntar activ, tânăr creativ”, care şi-a propus integrarea tinerilor de către alți tineri şi stimularea lor pentru a se implica în comunitate. Principala metodă aleasă a fost una specială, non-formală, interactivă – Teatru Forum – metodă ce permite tinerilor o abordare prin prisma propriilor idei și trăiri a problematicii discriminării și opresiunii. Aşa s-a născut piesa de teatru forum „Integrare fără discriminare”, plecând de la o idee a voluntarilor la care s-a muncit timp de 5 luni. Programul a inclus și alte activități precum: Atelier de presă – din tainele jurnalismului; Sesiuni de coaching – cursuri de orientare în carieră; Adolescenţa la prezent – seminarii de consiliere a adolescenţilor pe teme legate de provocările vârstei; Ateliere handmade – dezvoltarea creativităţii şi descoperierea abilităţilor practice; Târgoviştea la Pas – promovarea oraşului Târgovişte prin fotografii, materiale video şi discuţii interactive; Program liric “Mama – simbol al tuturor începuturilor” – recital de poezii şi cântece dedicate mamei; Tatuaje prolectura – Hai să promovăm lectura / Şi să terminăm cu ura; Punctul de informare despre voluntariat “Raftul cu iniţiativă”.

Rezultate şi impact:

În comunitate:
– 200 de beneficiari ai activităţilor derulate prin program.
Asupra bibliotecii:
– Vizibilitate crescută a bibliotecii prin 50 apariţii mass-media.
– Formarea unei echipe de voluntari responsabili şi atragerea de noi voluntari în bibliotecă.
– Creşterea numărului utilizatorilor şi dezvoltarea de noi servicii de bibliotecă.

Voluntari implicaţi în acest program:

– Număr: 18
– Profilul voluntarilor: Liceeni la diverse profile, fete şi băieţi, cu religii şi medii sociale diverse.
– Tipuri de activităţi de voluntariat: Organizarea de ateliere diverse, pregătire şi livrare piesă Teatru Forum, organizarea de jocuri de cunoaştere, de energizare şi atenţie, program liric, expoziţii cu lucrările create la diferite activităţi, campanie de promovare a lecturii şi voluntariatului, realizarea de prezentări Power Point, postere prin pictură şi grafică, fotografii, filmuleţe şi videoclipuri, amenajarea punctului de informare despre voluntariat, realizarea de tatuaje semipermanente, promovarea voluntariatului şi recrutarea de noi voluntari.

Contact:

Strada Stelea nr. 2, Târgoviște, jud. Dâmboviţa, telefon 0245 612 316, www.bjdb.ro

Mărturii:

„Am avut ambiţia de a face o piesă de teatru forum, deşi ştiam foarte puţine lucruri despre această metodă non-formală. Au fost oameni care mi-au spus că este foarte greu într-un timp scurt să realizeazi o piesă de teatru forum cu toate detaliile pe care le implică. Dar asta m-a ambiţionat. Şi după mari emoţii, la sfârşitul reprezentaţiei, când am văzut că au năvălit pe scenă mulţi tineri care ne-au asaltat cu întrebări şi laude (Ne place! Cum să facem să ne înscriem ca voluntari? Vrem să participăm şi noi! Bravo voluntarilor şi echipei!), mi-am zis – misiune îndeplinită! Zâmbetul lor triumfător şi dorinţa de noi reprezentaţii m-a făcut să cred că efortul nu a fost în zadar. Şi asta îmi place teribil!” (coordonator program)

Din punctul meu de vedere, activitatea de voluntariat trebuie să aducă un stimul, trebuie să fie interactivă, complexă, bine pusă la punct, să schimbe cu totul mentalitatea individualistă”. Voluntar R.A.

„Dorinţa de a face ceva important în comunitatea mea şi de a mă dezvolta cu ajutarul voluntariatului”. Voluntar S. I. I.

„În activitatea de voluntariat doresc să acumulez cunoştinţe noi, să mă implic cu tot ce ştiu  şi să îmi fac prieteni”. Voluntar B. E.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top