Voluntarii cărților din Bibliotecă

Super Biblioteca VBiblioteca Municipală ,,St. L. Roth’’ Mediaș

Voluntarii cărților din Bibliotecă, de la Biblioteca Municipală „St. L. Roth” Mediaș, promovează în cadrul acestui program serviciile oferite în mod obișnuit de bibliotecă în mediul urban, de data aceasta și în mediul rural. S-a oferit publicului larg imaginea pe care voluntarii înțeleg să o prezinte despre bibliotecă și rolul acesteia, organizând expoziții de carte și punând în valoare și cărțile pentru copii și tineri din limbi străine. Programul a inclus şi o campanie de susținere a dreptului fetelor de a merge la școală, pornind de la cartea fetei pakistaneze, Malala, Laureată a Premiului Nobel pentru pace, pe care elevii de liceu o vor cunoaște prin intermediul prezentărilor voluntarilor, dar și o campanie de strângere de carte nouă adresată tinerilor și înființarea unui punct de informare despre voluntariat, pentru tineri.

Rezultate şi impact:

În comunitate:
– Au beneficiat de împrumut carte 30 de tineri şi 10 persoane în vârstă.
– 100 de volume (cărţi noi) şi peste 200 de volume (carte uzată) au fost strânse prin Campania ,,Dăruim pentru lectură” – ediţia a II-a.
Asupra bibliotecii:
– Imaginea bibliotecii a crescut în ochii tinerilor, care au înţeles că aici poţi învăţa, poţi citi, te poţi dezvolta şi îţi poţi face prieteni noi.
– Au fost atraşi un număr de 60 de tineri care au văzut că la bibliotecă se fac și alte activități, nu doar împrumut de carte.
– Voluntarii s-au implicat în campania de atragere de donatori de carte și au demonstrat că munca lor poate contribui la mărirea fondului de carte pentru Bibliotecă.

Voluntari implicaţi în acest program:

– Număr: 13
– Profilul voluntarilor: Liceeni, dar şi adulţi, majoritatea fete.
– Tipuri de activităţi de voluntariat: Realizare de materiale de promovare, comunicare şi promovare pe internet, prezentare de cărţi, întocmire listă de cărţi, promovarea lecturii, desene cu cretă pe perete, realizare de prezentări PowerPoint , interviuri cu alţi tineri, tehnoredactare materiale, înregistrare cărți, organizare de activități culturale.

Contact:

Piaţa Regele Ferdinand I Nr. 1, telefon 0269 841 161

Mărturii:

„Campania ,,Dăruim pentru lectură” – ediţia a II-a a fost un moment special pentru toată lumea pentru că am reuşit să implicăm oficialităţi locale, beneficiari din Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională Mediaş, atât tineri, cât şi persoane în vârstă. S-a demonstrat că doar punând împreună resursele reuşim să construim împreună o bibliotecă cu un fond de carte pe gustul tinerilor.” (Antonela Barbu, coordonator program)

Cosmin, 17 ani: ,,Ce inseamna sa fi voluntar? Pai pentru mine e o intrebare foarte usoara in care pot spune ca a fi voluntar, nu inseamna sa primesti ceva in schimb sau sa astepti ceva , inseamna sa ajuti pe cineva,sa lucrezi in echipa, sa construiesti ceva frumos si educativ,sa te informezi , sa descoperi lucruri noi sa cunosti oameni noi si sa te desprinzi o clipa de mediul si oameni care te inconjoara de zi cu zi si sa intri intr-o alta arie,un alt mediu din care beneficiezi de o stare placuta si de o multumire extraordinara in urma realizarilor.’’

Diana, 17 ani: Problema cea mai grava a comunitatii dupa parerea este ca, oamenii, societate, tinerii nu vin la biblioteca pentru a se documenta, pentru a citi, pentru a realiza chiar si ceva pentru ei si cei din jur. Ca Voluntar, ma intereseaza cel mai mult sa atrag cat mai multi tineri si oameni de toate varstele sa vina la biblioteca si sa realizam ceva pentru viitor.

www.bibliotecamedias2008.wordpress.com

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top