În aer liber

Ideea de bază:

Biblioteca nu înseamnă un spaţiu închis între câţiva pereţi, ci e din ce în ce mai mult prezentă în comunitate, în spaţii neconvenţionale şi chiar în aer liber. Dincolo de serviciile de tip bibliotecă mobilă acoperite deja, bibliotecile pot implica voluntari şi în alte activităţi derulate în natură sau în oraş, menite să iasă din tipar şi să abordeze noi categorii de public.

Scop:

Promovarea unui stil de viaţă sănătos, a protecţiei mediului înconjurător şi a recreerii active, reabilitarea unor spaţii urbane şi re-adoptarea lor de către comunitate, promovarea vieţii culturale din oraş, stimularea creativităţii, stabilirea de parteneriate inedite, etc.

Sugestii de activităţi & roluri pentru voluntari:

  • documentare cu privire la obiectivele culturale şi literare din oraş (case memoriale, clădiri istorice, statui, etc.);
  • dezvotarea de materiale informative pe aceste teme;
  • organizarea şi oferirea de tururi ale oraşului pe diferite teme;
  • organizarea de tabere sau drumeţii cu teme literare;
  • cooptarea de persoane resursă pentru activităţi (de exemplu ghizi profesionişti pensionaţi).

Exemple de programe:

Biblioteca Publică Hillsboro (SUA) se află în vecinătatea unui spaţiu verde cu trasee de drumeţii şi lacuri, prin urmare a fost firesc să încheie un parteneriat cu 2 organizaţii locale specializate în prezentări de natură. Voluntarii oferă utilizatorilor bibliotecii plimbări în natură şi prezintă fauna şi flora întâlnită pe traseu. Biblioteca oferă astfel un serviciu în aer liber de educaţie pentru protecţia mediului înconjurător.
Biblioteca Publică din Reykjavík (Islanda) organizează tururi gratuite ale oraşului în fiecare săptămână de vară, cu pornire de la sediul bibliotecii. Turul Safari este axat pe obiectivele culturale din oraş (muzee, biblioteci, teatre, statui, alte obiective de interes), dar şi pe evenimente culturale şi activităţi gratuite pentru copii şi familii. Ghizii prezintă informaţiile în islandeză, dar şi în cîteva alte limbi străine. Un alt tur este cel tematic, axat pe poveşti populare despre stafii şi alte creaturi, dar şi pe literatura poliţistă islandeză, ghizii oprindu-se la obiective de interes pentru tema aleasă.
Proiectul Literary Lots de la Biblioteca Publică Cleveland (SUA) identifică şi reamenajează spaţii publice abandonate din oraş, transformându-le în scene desprinse din cărţi (de exemplu scene din Alice în Ţara Minunilor) cu ajutorul voluntarilor, artiştilor locali şi al sponsorilor din comunitate. Diverse evenimente tematice pentru copii, familii şi adulţi sunt apoi organizate în aceste spaţii reamenajate. Comunitatea e acum mândră de oraş şi a îmbrăţişat spaţiile reabilitate.
Biblioteca Lewis and Clark (SUA) a organizat o tabără de creaţie literară la munte, pentru 16 fete cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani. Activităţile au constat în exerciţii de compunere, împărtăşire a creaţiilor, critică reciprocă, un workshop susţinut de un poet local, cât şi activităţi specifice taberelor, precum foc de tabără, drumeţii, înot. Tabăra a unit şi mai mult grupul de Creaţie Literară pentru Adolescente de la bibliotecă şi le-a permis să lege prietenii şi să-şi exploreze pasiunea şi talentul departe de tehnologie, de şcoală şi de problemele de zi cu zi.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top