Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!

Biblioteca V ExpertaBiblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj

Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” derulează programul „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!” care îşi propune facilitarea accesului la lectură prin: 1. Deschiderea a cel puţin cinci mini-biblioteci în centre diverse, în care accesul la carte este anevoios (internatul unei școli speciale, locuri de petrecerea a timpului liber pentru vârstnici, cluburi, fundații cu această destinație). În aceste locații biblioteca desfășoară, cu voluntarii, activităţi de creaţie manuală, de loisir, în funcţie de vârstă, dorinţe, aptitudini: Ora poveştilor, Atelier de Ecologie Creativă, Atelier de Quilling, curs de igienă personală şi de comportament non-violent. 2. Împrumut de cărţi la domiciliu pentru persoanele care nu se pot deplasa la bibliotecă, din motive legate de sănătate, sau chiar lecturarea la cerere, pentru utilizatorii care nu mai pot citi.

Rezultate şi impact:

În comunitate:
– Au fost înfiinţate 3 mini-biblioteci.
– 39 de copii din căminul Şcolii Speciale CRDEII şi 670 de vârstnici au beneficiat de mini-biblioteci şi de activităţi lunare.
– 3 persoane care nu se pot deplasa au beneficiat de cărţile duse la domiciliu.
Asupra bibliotecii:
– A fost înfiinţat un serviciu nou al bibliotecii, „Biblioteca la tine acasă”, pentru persoane care nu se pot deplasa; fără implicarea voluntarilor acest serviciu nu ar fi fost posibil.
– Gradul de prezenţă în comunitate a bibliotecii a crescut vertiginos.
– Spiritul general pe care îl propagă voluntarii– acela de optimism, implicare, simț civic, veselie – aduc o imagine frumoasă instituției.
– S-a început colaborarea cu şase noi instituţii.

Voluntari implicaţi în acest program:

– Număr: 14
– Profilul voluntarilor: Tineri între 17 ani şi 28 de ani, majoritatea studenți.
Tipuri de activităţi de voluntariat: Realizarea de materiale promoţionale, distribuirea de materiale promoţionale, selectarea şi pregătirea cărţilor şi a jucăriilor pentru mini-bibliotecile înfiinţate, întocmirea borderourilor pentru fondul de documente din mini-biblioteci, aranjarea cărţilor, ordonarea şi verificarea lor în cadrul fiecărei mini-biblioteci, organizarea de evenimente şi activităţi, sprijin în realizarea poveştilor digitale, sprijin logistic şi în realizarea instrumentarului pentru evenimente, ducerea/aducerea cărţilor la/de la domiciliul utilizatorilor care nu se pot deplasa.

Contact:

Calea Dorobanților nr. 104, Cluj-Napoca, telefon 0264 430 323, www.bjc.ro

Mărturii:

„O amintire specială: am vorbit cu o doamnă la care ducem acasă cărți – avusese un accident, nu ieșea din casă și locuiește singură. Înainte de sărbătorile pascale ne-a mulțumit pentru că trimitem voluntari, mi-a spus că dânsa nu știe cum să ne mulțumească, măcar va avea ce citi de Paști, căci nici la televizor nu este nimic bun. Și nu s-a putut opri din plâns. Au fost doar câteva cărți duse acasă, dar au dat acestei doamne singure o plăcere în timpul sărbătorilor.” (Anca Pop, coordonator program)

“Vreau să fiu voluntară la bibliotecă pentru că îmi place. E minunat să împart momente frumoase cu oameni faini. Îmi place să ajut şi să împart bucurii mai ales oamenilor care sunt mai puţin fericiţi”. Ana-Maria Chiriţoiu, voluntar

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top