BVAU Star Voluntar

Super Biblioteca VBiblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi

Programul pilot de voluntariat „BVAU Star Voluntar” reprezintă o modalitate nouă prin care Biblioteca Judeţeană V.A. Urechia îşi extinde oferta de lectură, informare şi petrecere a timpului liber, cu sprijinul voluntarilor, prin contact şi comunicare directă, promovând servicii de informare, lectură și împrumut colectiv de carte către acele categorii de public al căror acces este mai puţin facil din diverse cauze (timp, spaţiu, lipsa de însoţitori şi de îndrumare): copii din centre de zi, copii cu autism, batrâni aflaţi în îngijirea unor instituţii de stat, etc. Totodată, biblioteca promovează voluntariatul prin mijloace specifice, ca serviciu și resursă umană în folosul comunității și realizează o rețea cu organizațiile partenere care au interese conexe și grupuri țintă comune.

Rezultate şi impact:

În comunitate:
– 22 copii de la centrul de zi „La Vale” au beneficiat lunar (februarie – aprilie) de activităţi precum lecturi în grup de tip interactiv, jocuri de rol, vizită ghidată la secţiile de împrumut, vizionare de filme.
– Un lot de 60 de documente au fost împrumutate pentru 60 de zile spre utilizare la un program after-school pentru copii autisti infiinţat de APCA Galaţi.
– 35 de copii şi vârstnici cu Alzheimer au beneficiat de 70 de cărţi.
– 50 de voluntari au beneficiat de training în comunicare, iar 12 au fost iniţiaţi în Teatru Forum.
Asupra bibliotecii:
– Contribuţie la satisfacerea necesităţilor de lectură şi informare a unor categorii defavorizate.
– Diversificarea ofertei bibliotecii în cadrul comunităţii.
– Un plus de culoare si originalitate în imaginea instituţiei în comunitate, crescând vizibilitatea în reţeaua de socializare Facebook şi în presa online.

Voluntari implicaţi în acest program:

– Număr: 67
– Profilul voluntarilor: Tineri elevi sau proaspăt absolvenţi, majoritatea fete, cu nivel ridicat de instruire şi implicare în viaţa comunităţii.
– Tipuri de activităţi de voluntariat: Ateliere de lectură pentru copii defavorizați si persoane cu Alzheimer, reprezentație teatru-forum pe tema consumului de droguri la liceeni, completare registru voluntari, amenajarea Punctul de informare despre voluntariat „Raftul cu initiativa”, realizare de prezentari tematice, ateliere de comunicare, de team building şi de dezvoltare a creativităţii, sesiuni de instruire, organizare de evenimente, activități artistice, informare despre voluntariat.

Contact:

Str. Mihai Bravu nr. 16, Galați, telefon 0236 411 037, www.bvau.ro

Mărturii:

„Târgu-Jiul este şi oraşul copilăriei mele. Povestea mea, fie ea şi una nespectaculoasă, intră, eventual, măcar ca o virgulă în volumul istoric, în identitatea acestui Spiritus loci. Aşa s-a întâmplat şi în desfăşurarea acestui proiect, iniţiat de Biblioteca Judeţeană Gorj, la care am fost martor. Spun “martor”, deoarece tinerii care au fost protagoniştii prim – planului, prin naraţiunile lor, au dovedit că recunoaşterea ca aparţinător al unui spaţiu continuă, în fiecare generaţie, şi fiecare la rândul său poate depune mărturie că aşa este. Și ce frumos este când ai la îndemână un astfel de album cu poveşti şi imagini! Odată intrați aici, Târgu-Jiul din sufletul vostru se iscă!” (Viorel Surdoiu, specialist voluntar)

Voluntari: ”Ca și voluntar am putut participa la activitățile desfășurate într-o atmosferă plăcută și sub supravegherea unor persoane cu adevărat pasionate de ceea ce fac”;

”Seriozitatea cu care se execută și cele mai mici sarcini , puterea de muncă și sociabilitatea. Am fost primită cu brațele deschise în această instituție pe care o pot numi a doua casă.”;

”Mi-a plăcut mult, mult, mult, mult de tot și reîncep la vară!”.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top