INTERVIU: Biblioteca jud. Sălaj, 10 ani aproape de voluntari

Interviu cu doamna prof. Florica Pop, manager al Bibliotecii Județene  „I.S. Bădescu” Sălaj, din Zalău

Cum ați început să implicați primii voluntari în activităţile bibliotecii?

Povestea a început dintr-o nevoie, iar apoi s-a transformat în convingerea că numai noi, bibliotecarii, mult prea puțini ca număr, în raport cu ideile și dorința de implicare în viața comunității, nu vom fi în măsură să răspundem la chemările tot mai diversificate ale celor care înțeleg tot mai mult că o biblioteca publică nu mai doar un loc de unde se împrumută cărți. Începutul, dacă bine îmi amintesc, cu implicare responsabilă, a fost în urmă cu 10 ani. Prima categorie pe care am atras-o în activități de voluntariat a fost cea a tinerilor, în mod cu totul special – adolescenții. Avem mai multe categorii de voluntari, an de an  se produc schimbări, o parte nu mai sunt activi, deoarece își schimbă domiciliul, dar alții intră în rânduri. Ştafeta se predă prin invitarea în permanență a celor noi să învețe din experiența colegilor.

În ce activități implicați cei mai mulți voluntari, care este proiectul dvs. de voluntariat de suflet?

Dacă tot am vorbit de începuturi și de tineri, pot afirma că unul din cele mai frumoase proiecte cu voluntari rămâne implicarea acestora în activități stradale, aici incluzând transmiterea diverselor informații utile publicului, antrenarea în activități culturale (lecturi publice, teatru, educație muzicală sau artistică ș.a.). În municipiul Zalău neexistând Teatru, ca instituție, am avut ideea înființării unei trupe de actori voluntari (2006). Da, unul din proiectele de suflet cu voluntarii este acesta. Am reușit să prezentăm, periodic, multe spectacole teatrale, atât în săli de spectacol, cu sute de spectatori, cât și în locuri neconvenționale, primind de fiecare dată foarte multe apriecieri.

Un alt proiect care este în derulare și în care sunt implicați foarte mulți tineri voluntari, iar prin ei comunitatea, în general, este Călătoria unei cărți sau Donează o CARTE bibliotecilor de la sate. Cu sprijin voluntar am dezvoltat mai multe biblioteci în mediul rural, în satele aparținătoare comunelor noastre. Proiectul acesta cere multă dăruire, dar și atragerea diferitelor categorii de instituții, autorități, persoane fizice. Peste tot pe unde ajung CĂRȚILE noi prezentăm și spectacole, organizate în totalitate cu voluntari.

Implicăm voluntarii în foarte multe activități, nu voi reuși în câteva cuvinte să amintesc tot. Cele mai simple acțiuni ale voluntarilor ar fi: să ducă o carte la persoane vârstnice sau nedeplasabile, să se deplaseze la persoane cu dizabilități pentru a-i ajuta să comunice cu familia prin intermediul mijloacelor electronice (utilizând echipamentele bibliotecii), să ofere informații de la distanță, să cumpere medicamente pentru persoane singure care nu se pot deplasa, să-i ajute la diverse nevoi (plata utilităților ș.a.), să ajute la teme copiii ai căror părinți sunt plecați sau nu au posibilitatea să plătească participarea acestora la programul after school, să ajute bibliotecarii în cadrul programului after school din bibliotecă, să distribuie materiale de promovare a activităților și evenimentelor organizate în bibliotecă. Trecând apoi la altele mai complexe, care necesită experiență și formare: organizarea unor programe pentru diferite categorii de public, implicarea în scrierea și implementarea unor proiecte și programe ș.a.

Ce oportunitati de dezvoltare poate oferi o biblioteca persoanelor care vin sa se implice ca voluntari? Cum ii motivati pe voluntari sa rămână alături de instituţia dvs.?

În primul rând aș aminti dezvoltarea sentimentului de participare și sprijin acordat semenilor (voluntarii noștri fiind implicați în diverse probleme sociale), de încredere în propriile forțe și competențe, sădirea în mintea și sufletele voluntarilor a celor mai importante valori spirituale: respectul și ajutorul pentru semeni, compasiunea, sensibilitatea, iubirea și toleranța. Pe lângă acestea pot acumula experiențe diverse care le vor fi utile în activitățile viitoare: cum să gestioneze o situație, cum să organizeze un eveniment, comunicare cu diferite grupuri de vârstă, redactare și întocmire materiale de promovare sau informare, coordonare grupuri repartizate pe diverse nevoi, selectarea cu responsabilitate a informațiilor, competențe IT, întocmire, distribuire și centralizare de date (chestionare, sondaje de opinie, interviuri, statistici) ș.a. Voluntarii noștri sunt implicați în funcție de disponibilitatea lor, de aptitudini, pasiuni, talente și dorința de dăruire, toate acestea fiind cuprinse, încă de la începutul colaborării, în Fișa personală de voluntar.

Motivația nu este greu de găsit. Ei sunt informați că nimic nu rămâne nerăsplătit, cel mai important câștig fiind, bineînțeles, experiența acumulată, faptul că sunt ajutați să se descopere și să se dezvolte. Pe cei mai activi i-am implicat în proiecte TiA, au avut posibilitatea să participe la schimb de bune practici cu voluntari din alte țări, i-am luat cu noi în diverse excursii. Acum când voluntariatul este considerat și în România experiență profesională, atragerea este mult mai motivantă și de interes, iar bibliotecile publice sunt asaltate de tineri care cunosc acest aspect și știu că aici au posibilități nelimitate. În toate activitățile cu voluntari, bibliotecarii este bine să aprecieze implicarea acestora, să-i motiveze, în primul rând, prin cuvinte laudative, prin promovarea lor în comunitate și în media.

Ce mesaj aveti pentru bibliotecarii care se gandesc sa implice voluntari pentru a-si pune in practica ideile in comunitate?

Cea mai importantă e dragostea pentru oameni și dorința de a ajuta, necondiționat. Bibliotecarul este mult mai mult decât un dascăl, sau educator. El intră în relație cu toate grupurile de vârstă, preocupări, interese, nevoi. Pentru a reuși să răspundă tuturor trebuie să înțeleagă că are nevoie de voluntari, iar pe aceștia poate să-i formeze, să-i îndrume, având bucuria, la fel de mare, ca și atunci când proprii copii au ajuns oameni responsabili, care își oferă celor în nevoie averea de bunătate și competențele clădite cu mare responsabilitate de părinți. Să ajuți la formarea unui om pentru a fi util societății în care trăiește este, poate, cel mai important mesaj pentru bibliotecarii nostri care se hotărăsc să crească în bibliotecă, înțeleasă ca o grădină a dăruirii spre semeni, flori de dar, adică voluntari.

Credeţi că bibliotecile din oraşele mai mici sau cele rurale au nevoie şi potenţial să dezvolte programe de voluntariat?

Nevoile sunt și mai mari în orașe sau în mediul rural. Este suficient să ne gândim la numărul foarte redus de bibliotecari, la serviciile moderne care au fost dezvoltate în fiecare bibliotecă, la absența multor instituții publice. Bibliotecarul se simte neputincios, de multe ori, în fața multitudinii de solicitări, iar cel mai potrivit mod de rezolvare a problemelor este crearea unui grup de suport, de voluntari. Noi am inclus în proiectul nostru, BIBLIOVOLUNTAR, având și finanțare, biblioteci orășenești (Șimleu Silvaniei și Cehu Silvaniei), precum și biblioteci comunale (Ileanda, Sărmășag), în fiecare creând grupuri de tineri voluntari. Din experiența și poveștile de succes culese, alți colegi au început să preia idea și modelele, fiind îndrumați de noi în tot ceea ce întreprind. Fiecare bibliotecă ar fi indicat să-și formeze un grup de voluntari, să știe că poate apela la sprijinul acestora atunci când nu se pot descurca singuri. Mulți semeni ar dori să ajute, să-și ofere măcar puțin din timp și de multe ori nu știu cum și unde pot face asta. Anunțați intenția prin toate mijloacele de informare posibile și veți observa cum se adună ajutoarele. Grupul se consolidează apoi în acțiune, toată povestea devenind, într-o zi, frumoasă, utilă, cu multiple avantaje pentru toți cei implicate. Chiar și persoane influente din fiecare comunitate pot fi atrase în acest grup, mulți devenind apoi sponsori (văzând ce se poate face cu puțin efort, dar multă dragoste și dăruire).

Cum credeţi că putem atrage înspre bibliotecă şi grupurile defavorizate, care nu se numără în mod tradiţional printre beneficiarii bibliotecii? Credeţi ca voluntarii bibliotecii ar putea juca un rol în asta? 

Fiecare categorie de public poate fi atrasă spre bibliotecă atunci când li se oferă servicii sau activități de interes. Bibliotecile și bibliotecarii trebuie să fie mereu cu un pas înaintea nevoilor de educație, informare, cunoaștere, comunicare, dezvoltare personală/profesională, să gândească programe atractive și utile. Noi suntem foarte aproape și de nevoile grupurilor defavorizate, iar voluntarii noștri se implică în mod cu totul special aici. Tinerii, mai ales, sunt sensibili la astfel de provocări. Am avut multe activități caritabile, al căror scop a fost sprijinul acordat persoanelor defavorizate. Tot tinerii ne ajută să-i aducem la diferite programe, fără ajutorul nostru aceștia fiind în imposibilitatea de a participa, ar rămâne izolați.

Mulţumim!

Biblioteca Jud. Salaj   Biblioteca Jud. Salaj   Biblioteca Jud. Salaj

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Top